Birol Kutkan – Ankara, 02.10.2021 (Son Güncelleme: İzmir, 14.08.2024)
31 Temmuz 1972’de Gölbaşı’da (Adıyaman) ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.
İlk ve orta öğretimini Cumhuriyet İlkokulu ve Gölbaşı Ortaokulu’nda tamamlamıştır.
1989 yılında Eskişehir Demiryolu Meslek Lisesi’nden mezun olmuş, TCDD bünyesinde Payas (Dörtyol/Hatay), Gölbaşı (Adıyaman), Tatvan (Bitlis), Malatya ve Ankara’da çalışmıştır.
1993 yılında evlenmiş, bu evlilikten üç çocukları olmuştur.
1998 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olmuştur.
2017 yılında Demiryolu Meslek Okulu Mezunları Derneği (DEMOK) Malatya Şubesi Başkanlığı yapmıştır.
Halen Ankara’da (TCDD) yönetici olarak görevini sürdürmektedir.
***
Hakkında Buket Uzun tarafından 2024 yılında Mustafa Erkenekli Hayatı ve Şiirleri adıyla hazırlanmış Lisans Bitirme Tezi (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü) bulunmaktadır.
Kendini daha çok şair olarak tanımlasa da kısa öykü, deneme, makale ve romanlar da kaleme almaktadır.
Şiir ve yazılarının birçoğu Malatya Hâkimiyet, Malatya Büyükşehir, Malatya Net Haber, Türk-Ay, Çağdaş Gölbaşı, Merhaba Gölbaşı, Alternatif Bakış, Adıyaman GAP Olay, Adana-Ceyhan CRTV Haber, Adana Bakış gazetelerinde, Mavi Çınar, Anadolu’m, Kardelen, Sevgi Yolu, Ortanca, Başarı Edebiyat, Bir Edebiyat Yaprağı, Hece Taşları, Mahzunice, Herfene ve Töre dergilerinde ve Anadolu Âşıkları Antolojisi, Antalya Güllük Şiir Güldestesi ve Malatya Kent Konseyi tarafından yayınlanan Beydağı Sanat Günleri Şiir Antolojisi‘nde yer almıştır.(2)
Şiirleri adı geçen süreli yayınların bir kısmında ve antoloji.com ve tahtaPod gibi bir çok dijital platformlarda yayımlanmaya devam etmekte, ozan “şiirlerinde kimi dem, yanık ve içli bir sevdayı; kimi dem de toplumsal konuları ele alıp işlemektedir.”(1)
Şiirlerini kendi sesinden dinlemek isteyenler YouTube “Mustafa Erkenekli” sitesini ziyaret edebilirler.
***
Gül Batımı kitabına destek veren şair ve yazar dostları onu şöyle tariflemişlerdir.(2)
Çiğdem Kader (Şair):
“Kendini hızla yenileyen, okuyucuyu labirentlere çeken bir şiir anlayışına doğru yelken açıyor şair. Bir diğer şairi tekrarlamanın “gölgede konuşlanmak”, kendini tekrarlamanın ise “nakarat” olduğu günümüzde, Mustafa Erkenekli’nin kalemi, kendi üslubuna has imzasıyla bu ortamdan köşe bucak kaçmaktadır. Sanat, var olanı yansıtmaktan ziyade, sanatseverin yüreğine yeni tatlar sunmalı, taze heyecanlar pişirmelidir sözünden hareketle, Erkenekli’nin şiirlerinde bu tadı bulmak mümkündür. Bir sonraki kıtaya, “Daha ne sürprizler var?” keyfi ve merakı ile geçiyoruz. Okurla “Bihaber” köşe kapmaca oynuyor. Her yeni şiirinde sürpriz ve ani bir çıkışla karşıdan bitiveriyor heyecan…
Şiirlerin içinde kaybolurken başka şiirlere, başka melodilere uzanıyor hafızanız. Mustafa Erkenekli’nin bazı şiirleri var ki, zihni zorluyor, eğlendiriyor, kelimelerdeki ‘ver-kaç’ları aksiyon dolu. Alışılmış filmlerden bıkanlar; beklenmedik sahnelerler birbirini kovalayan hayal oyunları dolu bu şiirlere bir bilet kesiversinler, derim.”
Ömer Emecan (Şair, yazar):
“15 yıla yakındır tanıdığım, şiirlerini takdir ve beğeniyle okuduğum Mustafa Erkenekli de bu tariflere uyan, kalitesi ve kalibresi tartışılmaz bir şairdir. Şair Mustafa Erkenekli, Üstat Karakoç’un “şair kendini yetiştirmeli, sıradan olmamalı” düsturuyla hareket eden ve aynı zamanda “gölgede duranın gölgesi olmaz” şuuruyla kendi tarzını oturtabilmiş zirve isimlerinden biridir.
Onun şiirleri, bize ait bir tarif olan “her şiir tadına bakılmayı bekleyen, bir yol üstü meyvesidir” sözüne uyan, her tadanın keyfine doyamadığı bir lezzete sahip olduğu gibi, diğer meyvelerin tadına bakılması konusunda da, birer davetiye hükmündedir. Erkenekli, toplumun dertlerini bilen ve o dertleri iliklerine kadar yaşayan ve hisseden bir gönüle sahip olan ve bu duygularını, hece hece, mısra mısra şiirlerine yansıtarak bir gergef gibi işleyen, nadide bir gönül erbabıdır. Onun şiirlerini okuyup da duygu seline kapılmamak elde değildir. Nadiren serbest vezinle yazsa da ağırlıklı olarak, hece vezniyle döktürdüğü dizelerde, bir başka şairin gölgesine rastlayamazsınız.
Onun şiirlerini her okuduğumda, “son zamanlarda şair yetişmiyor” diyenlere “ O da ne demek, Erkenekli’nin şiirlerinden haberiniz yok, herhalde” demekten kendimi alamıyorum. Hece ve mısralarıyla, Şiir Dağlarının zirvelerine çıkan Sayın Mustafa Erkenekli’nin dalgalandırdığı bayrağa selam durmamak elde değil.”
Yasin Mortaş (Yazar, şair, fotoğraf sanatçısı):
“Mustafa; Sessizlik yüklü trenin, yükü indirilirken çıkardığı kutlu vaveyla… Ya da hüzün yalnızlıklarına yaslanan ve yiğitliğini kısrağının arkasına almış bir Kays gibi…
O, Leylasını kendi içinde devindirir; içindeki kırık aynalardan yüzüne bakar ve aşk uçlu kalemlerle zamana mersiyeler yazar. Dikişi sökülen hüzünlerini mavera kumaşıyla yamar ve ruh üşümelerini gidermeye çalışır.
Mustafa, yolcusuz garlarda hep kendi kalabalığını göndermeye hazırlanır uzaklara.”
Ödülleri:
- 2013 Akdeniz’e Bakış Gazetesi (Osmaniye) 16. Ekmek Ödüllü Şiir Yarışması Birincilik Ödülü.
Eserleri:
- 2011 Damla Kuyusu (Şiir, Malatya Araştırmaları Derneği Yayınları)
- 2016 Gül Batımı (Şiir, İtalik Kitapları
- 2013 Aşkın Öl Dediği Yerde (Roman, Sage Yayıncılık-Kuğu Kitap) (Yade Yayınları, 2018)
- 2022 Yüreğin Seyir Defteri (Şiir, Kadran Yayınevi)
- 2024 Feyyan Öfke (Roman, Mi Yayınları)
Kaynaklar:
- Mustafa Erkenekli, Damla Kuyusu (Malatya Araştırmaları Derneği Yayınları, 2011)
- Mustafa Erkenekli, Gül Batımı (İtalik Kitapları, 2016)
- Buket Uzun Mustafa Erkenekli Hayatı ve Şiirleri (Lisans Bitirme Tezi, 2024)