Gazetelik

Günlük yayımlanan ulusal gazete.

Necmettin Sadak, Kazım Şinasi Dersan, Falih Rıfkı Atay, Ali Naci Karacan tarafından 20 Eylül 1918’de kurulur. Uzun yıllar gazetenin Başyazarlığını Cumhuriyet Halk Partisi’ni destekleyen Necmettin Sadak yapar.

Millî Mücadele’yi destekleyen gazetenin ilk sayısı küçük boy ve tek yapraktır. 1920’de sadece akşam çıkan bir gazete olur.

1957’de Malik Yolaç tarafından satın alınan gazete Osman N. Karacan’ın yayın yönetmenliğinde Çetin Altan ve İlhami Soysal’ın yazılarıyla sola kayar.

Gazete, 1971’den itibaren birkaç defa el değiştirir ve sonra TÜRK-İŞ yönetimine geçer.

9 Ocak 1982’de yayına ara verir.

14 Eylül 1994’de Tercüman gazetesi eski sahibi Kemal Ilıcak’ın oğlu, Alem dergisi ve Alem FM sahibi Mehmet Ali Ilıcak yönetiminde yeniden yayımlanmaya başlanır.

1997’nin Nisan ayında Çukurova Holding tarafından satın alınır.

18 Mayıs 2013’de gazetenin sahibi olan Mehmet Emin Karamehmet’in, borçları nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından gazeteye el konulur.

Haziran 2013’te gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği’ne Yeni Şafak ve Star gazetelerinde çeşitli görevlerde bulunan eski Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan atanır.

21 Kasım 2013’de de Çukurova Holding Yönetimi ve Sancak Medya Grubu arasındaki görüşmeler anlaşmayla sonuçlanır ve gazete Türkmedya Yayın Grubu’na satılır.

Gazetenin resmi sitesi: Akşam

Kaynaklar:

  1. Vikipedi “Akşam (gazete)”
Günlük yayımlanan ulusal siyasi gazete.

Türkiyede “ilk kez çok ortaklı, bağımsız bir gazete” iddiasıyla yola çıkan BirGün, 14 Nisan 2004 tarihinde ilk sayısını yayımlamıştır.

Birgün Yayıncılık ve İletişim Ticaret A. Ş.’nin sahibi olduğu gazetenin sermayesi, birçok sendika, meslek odası ve gönüllü ortaklardan toplanan paralarla oluşturulmuştur.

“Birgün Gazetesi fikri, bundan yaklaşık bir yıl önce Aydın Engin, Cüneyt Akman ve Doğan Tılıçın da aralarında bulunduğu bir grup tarafından ortaya atıldı; “alternatif bilgi kanalları arayışlarına olan ihtiyaç”tan hareket edildi. Grup, Ses Yayıncılık’ı kurdu. Ses Yayıncılık’ın 1 adet hisse senedi karşılığında 100 milyon lirayı veren herkes, bu gazeteye ortak oldu.”

“Birgün gazetesi, Türkiyede “ilk kez çok ortaklı, bağımsız bir gazete” iddiasıyla bugün piyasaya çıkıyor. Gazeteyi yayımlayan Ses Yayıncılık ve İletişim A.Ş.’den hisse senedi alan 3 bin kişi gazetenin ortağı” durumunda.” Milliyet (14.04.2004)

“BİRGÜN Türkiye toplumsal muhalefetinin ve örgütlü sivil toplumun sesi olacaktır. “Yazdıysa Doğrudur” diyebileceğimiz bir gazete istiyoruz!”

“BİRGÜN; işini yalnızca hakim fikirleri yansıtmaktan ibaret saymayan ve sesi hiç duyulmayanların da sesi olan bir gazete olacaktır.” Bülent TılıçÇağdaş  (Ekim 2003)

Gazetenin bir çok yazarı muhalif yazılarından dolayı cezalara maruz bırakılmış, aynı zamanda BirGün gazetesinin yazarlarından da olan Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Agos merkez binası önünde silahlı saldırı sonucu öldürülmüştür.

Gazete ile birlikte ayda bir verilen Kitap eki ile Pazar günleri verilen Dergi eki bulunmaktadır.

Gazetenin resmi sitesi: BirGün

Kaynaklar:

  1. Vikipedi “BirGün”
  2. Milliyet “Üç bin ortaklı Birgün çıktı” (14.04.2004)
  3. Doğan Tılıç, Bianet “Birgün: Neden ve Nasıl Bir Günlük Gazete”
Günlük yayımlanan ulusal gazete.

Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen ilk gazete Yeni Gün‘ü yayımlayan Yunus Nadi, yanına Nebizâde Hamdi ve Mehmet Zekeriya Sertel’i de alarak 7 Mayıs 1924 tarihinde isim babası Atatürk olan Cumhuriyet‘i kurar. İlk sayısında Yunus Nadi’nin sunuş yazısı ve Mustafa Kemal ile yaptığı röportaj yer alır.

Gazetenin başyazarlığını ölümüne kadar (1945) Yunus Nadi, ardından bu görevi yine ölümüne kadar (1991) oğlu Nadir Nadi Abalıoğlu yürütür.

İlk yazarları arasında Ziya Gökalp, Aka Gündüz, Hasan Bedreddin, Reşat Ekrem Koçu, Ahmet Rasim, Peyami Safa, Ahmet Refik, İsmail Habip, Abidin Daver, Cenap Şahabettin, Vedat Nedim Tör, Halit Ziya, Cevat Fehmi Başkut, Mümtaz Faik, Fuad Köprülü, Halit Fahri vardır.

1925-1952 yılları arasında Le Republique adıyla gazetenin Fransızca baskısı çıkarılır.

1928’den sonra ilk sayfada Ramiz karikatürü yer alır. İkinci sayfa bilim adamlarının yazılarına ayrılır ve bu gelenek sürdürülür.

İlk kez 29 Ekim 1934’te on günlüğüne kapatılır.

1935’te gazete yanında kitap da yayımlanır.

Kuruluşundan itibaren Cumhuriyet Halk Partisi’ni destekleyen gazete, savaş sırasında bulunması zor olan gazete baskı kağıdını Almanya’dan daha ucuza temin edebildiği için, II. Dünya Savaşı’nda Almanya’yı destekleyen yazılar yazar. 1940’ta yayımlanan bir makaleden dolayı, yurt dışından yardım alıyor ve millî çıkarları desteklemiyor suçlamasıyla üç ay boyunca kapatılır.

1946-1954 arasında Demokrat Parti’yi destekleyen gazete, 1954’ten sonra DP iktidarına karşı sert bir muhalefet yürütür.

27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra Millî Demokratik Devrim çizgisinde devam eden gazete asker-sivil aydın kesimin ilerici görüşlerini dile getiren etkili bir yayın organı haline gelir. Öğrenci hareketleri ve devrimler çağında gidişe göre kabuk değiştiren gazete başka basında yer almayan TİP haberlerine yer verir.

12 Mart 1971 döneminde bir ara yönetimin el değiştirmesi sonucu tutucu bir gazete görünümü alsa da 1973’te yeniden eski çizgisine döner.

1975’te toparlanmışken bu defa Milliyetçi Cephe’nin kışkırttığı ülkücüler ve gazeteyi boykot ettiren Dev-Yol’un muhalefetiyle karşılaşır, tirajı çok aşağılara düşer. Dev-Yol daha sert çizgide Demokrat‘ı çıkarır ve Cumhuriyet‘in bir kısım okurunu çeker.

12 Eylül darbesinde önce askerleri destekler, 1982 sonlarına doğru da eleştiriye başlar.

1991’de Nadir Nadi’nin ölmesinden sonra yaşanan ekonomik sıkıntılar ve Yayın Kurulu içinde anlaşmazlıklar gazetenin dağılmasına neden olur. Yayın Yönetmeni Hasan Cemal’in politikasını beğenmeyen, gazetenin sermaye çevrelerine yaklaştığını ileri süren İlhan Selçuk, Uğur Mumcu, Cüneyt Arcayürek, Ali Sirmen, Ergun Balcı, Oktay Akbal, Melih Cevdet Anday’ın da aralarında bulunduğu 80 kişi gazeteden ayrılır. Olayı protesto eden okurların gazete almayı bırakması üzerine günlük satış ortalaması 120 binlerden 50 binlere düşünce Hasan Cemal ve Okay Gönensin gazeteden ayrılırlar. Bir süre sonra ayrılanların bir bölümü geri döner, 1992’de yeni bir Yayın Kurulu oluşturulur ve İlhan Selçuk ölümüne kadar sürdüreceği başyazarlık görevine başlar.

2008-2009 yıllarında Ergenekon örgütü soruşturması kapsamında gazetenin demirbaşlarına el konulur, yazarların bir kısmı gözaltına alınır.

2016’da “FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla Cumhuriyet gazetesine operasyon başlatılır, bir çok yönetici, yazar, muhabir ve editörler gözaltına alınır, 18 ay süren dava sonunda 15 kişiye hapis cezası verilir.

Cumhuriyet yazarlarına yönelen suikast saldırıları sonucu 7 yazar öldürülür, 1 yazar da felç olur:

  • İstanbul Üniversitesi Anayasa Kürsüsü Doçenti ve yazar Server Tanilli, 7 Nisan 1978 günü evine giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu felç olur.
  • İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyoloji Enstitüsü Başkanı ve yazar Prof. Cavit Orhan Tütengil, 7 Aralık 1979 tarihinde Levent’te bulunan bir İETT durağında, silahlı dört kişi tarafından öldürülür.
  • Tütengil’in cenazesinde çıkan olaylarda yaralanan TRT yapımcısı ve yazar Ümit Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980 günü Mecidiyeköy’de iki kişinin silahlı saldırısına uğrayarak öldürülür.
  • Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı ve yazar Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990 günü Ankara’daki evine giderken öldürülür.
  • Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski öğretim üyesi ve Sosyaldemokrat Halkçı Parti Parti Meclisi Üyesi Bahriye Üçok, 6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen bir kargo paketinin patlamasıyla öldürülür.
  • Gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’daki evinin önünde park ettiği otomobiline binerken patlayan bomba sonucu öldürülür.
  • Sinemacı ve yazar Onat Kutlar, 30 Aralık 1994’te The Marmara Oteli’nin pastanesinde meydana gelen patlama sonucu ağır yaralanır, olaydan 12 gün sonra yaşamını yitirir.
  • Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı, eski Kültür Bakanı ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü Ankara’daki evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu öldürülür.

Gazetenin okurları zaman içerisinde Okuyucuları tarafından Türkiye’nin tanınmış Atatürkçü dernekleri arasında yer alan CUMOK (Cumhuriyet Okurları) adında bir sivil toplum hareketi başlatırlar.

Belirli günlerde gazete ile birlikte verilen KitapPazar DergiBilim TeknolojiTarım HayvancılıkStrateji eklerden yalnızca Kitap halen devam ettirilmektedir.

Gazetenin resmi sitesi: Cumhuriyet

Kaynaklar:

  1. Vikipedi “Cumhuriyet (gazete)”
Günlük yayımlanan ulusal siyasi gazete.

7 Haziran 1995 tarihinde yayımlanmaya başlayan Evrensel, kendisini işçi sınıfının sömürüsüz, sınıfsız bir toplum, sosyalizm davasının bir aracı olarak nitelendirir. Yayın çizgisi gereği işçilerin, emekçilerin, fabrikalardan, atölyelerden kendi yazdığı haber ve mektupların yayımlar.

Celal Başlangıç kurucu genel yayın müdürüdür. İlk sayının ilk sayfasını gazete kadrosunda yer almayan Ümit Kıvanç hazırlar.

Gazetenin ilk sayfa çizeri olan İsmail Gülgeç’in çizdiği “Entelektüel Ayı” adlı karikatür manşeti tamamlar. Karikatürde koltuğa gömülmüş, keyifle piposunu tüttüren bir ayı, “Çok mutluyum be! Bizi hayvanlar yönetiyor… “ demektedir. Gazete, bu karikatür nedeniyle daha ilk sayısında ceza alır.

Evrensel (7 Haziran 1995, Sayı:1)

8 Ocak 1996’da cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenaze töreninin haberini yapan gazetenin muhabirlerinden Metin Göktepe, toplu gözaltına alınır ve bu gözaltı sırasında polislerce dövülerek öldürülür. Metin Göktepe üzerine şair Can Yücel başta olmak üzere birçok şair şiir yazmış, sanatçı Ferhat Tunç da Göktepe anısına “Metin’e Ağıt” adlı bir beste yapmıştır.

Çok defalar kapanma cezalarına maruz kalan gazete bira ara Yeni Evrensel adıyla çıkarılır, 2001’de bugün de devam eden Günlük Evrensel adını alır.

Gazete ile birlikte verilen Kitap, Genç Hayat, Ekmek ve Gül ekleri bulunmaktadır.

Gazetenin resmi sitesi: Evrensel

Kaynaklar:

  1. Vikipedi Evrensel (gazete)”
  2. Elif Akgül, Bianet “Evrensel Gazetesi 22 Yaşında”
Günlük yayımlanan ulusal gazete.

Sedat Simavi tarafından kurulan gazete, ilk sayısını 1 Mayıs 1948’de çıkarır.

1973’te ofset baskı sistemine geçerek özellikle renkli fotoğraf kullanımıyla büyük avantaj sağlar.

1992’de Haldun Simavi, Erol Aksoy, Dinç Bilgin’in ortak girişimi haline gelen Hürriyet, 1994 yılında, Doğan Yayın Holding tarafından satın alınır.

2018’de hükümete yakınlığıyla bilinen Demirören Medya Grubu’na geçen gazetede birçok isim tasfiye edilir, hükümet doğrultusunda yayımcılık yapan bir gazete haline dönüşür.

Hafta sonları ekleri ile gazete zenginleştirilmektedir.

Gazetenin resmi sitesi: Hürriyet

Kaynaklar:

  1. Vikipedi “Hürriyet (gazete)”
Günlük yayımlanan ulusal gazete.

11 Şubat 1926’da Atatürk’ün izniyle Siirt Milletvekili Mahmut Soydan tarafından yayımlanmaya başlayan Milliyet, 1 Aralık 1928’e yılına kadar Osmanlı Arap harfleriyle basılır.

1935 yılında Ali Naci Karacan tarafından satın alınarak Tan adıyla yayımına devam eden gazete, 1945’te Tan baskını nedeniyle yağmalanınca kapatılır, 3 Mayıs 1950’de Milliyet adıyla tekrardan çıkarılmaya başlanır.

Abdi İpekçi’nin 1954’te Yazı İşleri Müdürü olmasıyla Türkiye’nin en etkili siyasi gazetelerinden biri hâline gelmişse de, İpekçi’nin 1979’da bir suikast sonucu öldürülmesinden sonra Ercüment Karacan, gazetenin çoğunluk hisselerini Aydın Doğan’a devreder ve gazete eski popülerliğini kaybeder, siyasi çizgisi belirsizleşir.

Sedat Ergin’in 2005’te Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenmesinden sonra soldaki siyasi çizgisini tekrar sabitleştiren gazete, İktidara ‘muhalif’ diye nitelenebilecek haberler yayımlamaya başlar.

Nisan 2011’de hükümete yakınlığıyla bilinen Demirören Medya Grubu’na geçen gazetede birçok isim tasfiye edilerek, hükümet doğrultusunda yayımcılık yapan bir gazeteye dönüşür.

Gazete ile düzenli olarak ayda bir Kitap eki ile verilmekte, hafta sonları ekleri ile gazete zenginleştirilmektedir.

Gazetenin resmi sitesi: Milliyet

Kaynaklar:

  1. Vikipedi “Milliyet (gazete)”
  2. Mete Belovacıklı, Milliyet (29 Kasım 2020) “70 yıldan daha fazlası”
Haftalık yayımlanan ulusal gazete.

Haftalık Yayıncılık A.Ş. bünyesinde ve Vatan gazetesinin kurucusu ve eski sahibi 64 yaşındaki Zafer Mutlu’nun sahipliğinde 15 Ocak 2021’de ilk sayısı yayımlanır.

“Cuma günleri bayilerde yer alacak gazetenin yayın anlayışı hafta sonuna uygun olarak özel televizyon sayfaları, dijital platformlar, magazin, ekonomi haberleri ve özel dosyalar ile kitap eki, seyahat ve doğa yazıları kültür sanat haberlerine yer verilecek. Gazete, iş ve ekonomi çevrelerine yoğunlaşan bir anlayışta olacak.

Financial Times’ın Türkçe yayın haklarını elinde bulunduran gazete, sayfalarında Financial Times’ın önemli dosyalarına ve haberlerine de yer verecek.” Bianet (15.01.2021)

Gazetenin resmi sitesi: Oksijen

Kaynaklar:

  1. Vikipedi “Oksijen (gazete)”
  2. Bianet “Yeni bir gazete yayın hayatına başladı: Oksijen”